Aslında hayatın kendisi bir oyun ve bizler farklı rolleri olan birer bireyleriz. Hepimiz zaman zaman farklı rollere bürünür, bazen iyi bazen kötü karakterleri oynarız. Kimi zaman gözyaşı döker, kimi zaman mutluluk profilleri çizeriz. Ancak oyunculuğu sanatla birleştirmek istersek eğer durum biraz değişiyor. Profesyonel oyuncu olmamanın bazı kuralları, gereklilikleri vardır. Öncelikle yetenekli olmalı ve bu yeteneği uzun yıllar eğitim alarak geliştirmelisiniz ama oyunculuk başvuru yaparken deneyimsiz adaylara da fırsatlar verilerek eğitimler sağlanıyor.
Oyunculuğun kuralları
Öncelikle bir oyuncu, oyuncuğu bir yaşam tarzı olarak benimsemelidir. Çünkü oyunculuk hayatının büyük bir kısmını ayıracağı bir sanattır. Disiplin ve özveri gereken tiren bu sanata, kimi zaman saatlerinizi kimi zaman günlerinizi ayırmanız gerekir. Sanatçıların kendilerinin belirlediği bazı kurallar vardır; öpüşmem, soyunmam gibi. Böyle değerlere sahip sanatçılara belirledikleri çerçevede roller, oyunlar verilir. Siz uzun prova saatlerine, sıkı çalışma aşkına ayak uydururum diyorsanız mutlaka oyunculuk başvuru yapmalısınız. Evet, belki yoğun çalışma sürecinde kimi zaman yorgun hissedeceğiniz bir meslektir bu fakat olumlu yönleri o kadar çoktur ki, yorgunluğunuzun ve verdiğiniz emeğin karşılığını fazlasıyla alırsınız. Bir tiyatro sahnesinde düşünün kendinizi... Muhteşem bir oyunun sonunda aldığınız alkışlar, oyun öncesinde belki aylarca yaptığınız çalışmanın yorgunluğunu bir anda söküp alır. Ya da bir dizi oyuncusu olduğunuzu düşünün. Büründüğünüz role âşık olan milyonlarca insan, dizinin yayınlanacağı günü bekler sabırsızlıkla.
MİMİK
Oyunda oynanan karakterin duygularını, düşüncelerini izleyiciye belirtecek, hissettirecek biçimde o an yaşanan olayın yüze sansıya ifadesidir. Oyuncukta mimik çok önemlidir. Üzgün olduğunuzu, mutlu olduğunuzu, kızgın olduğunuzu kısacası rolün gerektirdiği duyguyu mutlaka doğal bir yüz mimiği ile izleyiciye hissettirmelisiniz. oyunculuk başvuru yaptığınızda bu bilgi işinize yarayacak.
VÜCUT DİLİ
Bir senaryoda oynadığınız rolün metini ve repliğinin önemi büyüktür elbet ama bunun yanı sıra vücut dilinin kusursuz sergilenmesi gerekir. Karakterin kişiliğini, senaryoda geçen olayların geçekliğini inanarak, metinde geçen sözler dışında da samimi bir vücut diliyle izleyiciye aktarması gerekir. Çünkü seyirciler sinema filmlerini, dizileri ya da tiyatroları izlerken odaklanırlar. oyunculuk başvuru yapmak isterseniz şunu bilmeniz gerekir; bir seyircinin önceliği senaryonun konusudur fakat oyuncu rolünü iyi oynayamazsa bütünlük bozulur ve sanat yarım kalır.